8 tips voor het klaar maken van een print design?
Een goede voorbereiding voor het klaar maken van je print design bespaard je veel tijd, miscommunicatie en onnodige kosten. Hoe goed je design op je beeldscherm oogt, het eindresultaat op papier kan tegen vallen.
De volgende 8 tips gaan je helpen om zelf een print design klaar te maken en zijn ook handig om met de ontwerper, printshop of drukkerij te communiceren. Wanneer je een design bestand checkt met de volgende tips, ben je er zeker van dat al je uitingen een goed en consistent print resultaat opleveren.
1. Werk per design in het juiste formaat
Om je design goed over te brengen op papier, is het belangrijk om altijd het eindformaat in gedachten te houden. Het is makkelijker en sneller om elk design (bronbestand of uiting) in het juiste formaat te maken. Ga je met een design zelf aan de slag, let ook op witruimtes, verhoudingen van afbeeldingen en vooral de leesbaarheid van je tekst.
Het doel van de afdruk is net zo belangrijk als het ontwerp van je design print.
Het meest bekende formaat voor het printen van bestanden is briefpapier, het welbekende A4 formaat.
De serie A formaten telt echter nog andere standaard papier maten. Welk formaat is goed voor jouw uiting?
A0 – 841 mm x 1189 mm (Abri posters, stoepbordposters, lichtbakposters)
A1 – 594 mm x 840 mm (Posters, stoepbordposters, lichtbakposters)
A2 – 420 mm x 594 mm (Posters, stoepbordposters, lichtbakposters)
A3 – 297 mm x 420 mm (Posters, folders, flyers, menukaarten)
A4 – 210 mm x 297 mm (Brochures, flyers, briefpapier, notitieblokken)
A5 – 148 mm x 210 mm (Brochures, flyers, briefpapier, notitieblokken, actie kaart)
A6 – 148 mm x 105 mm (Flyers, brochures, notitieblokken, post-/ansichtkaart)
A7 – 105 mm x 74 mm (Visitekaartjes, flyers, tickets, stickers )
A8 – 74 mm x 52 mm (Labels).
2. De resolutie van je beelden
Het komt in de ontwerppraktijk nog regelmatig voor dat een aantal afbeeldingen een te lage resolutie hebben, en niet geschikt zijn voor drukwerk. Wanneer je zelf een design bestand gaat maken, let dan goed op de bestandsgrootte en de resolutie van je afbeelding, dit is niet hetzelfde!
Je hebt een bestand van 1000 x 1500 px en de resolutie is slechts 72 dpi (zie vb roos 1), dan kan je het groot afdrukken, maar het resultaat zal korrelig worden. Als je een bestand hebt van dezelfde grootte van 300 dpi, zal het een kleinere afdruk zijn maar van veel hogere kwaliteit (zie vb roos 2).
Bij de uitvoer van je print of drukwerk moeten alle beelden in je design, minstens 300 dpi (dots per inch) zijn.
Als je een afbeelding gaat schalen, schaal eerder naar beneden, en niet naar boven. Als je toch moet opschalen, gebruik dan professionele fotobewerking programma (bv Photoshop), check de resolutie en bestandsgrootte, om er voor te zorgen dat het beeld er niet korrelig uitziet wanneer het wordt afgedrukt. Hou dus echt rekening met zowel de bestandsgrootte als de resolutie!
3. Zet je beelden om in het juiste kleurprofiel en bestandstype
Bij drukwerk worden beelden opgebouwd in 4 inktkleuren, (Cyaan, Magenta, Yellow en Key =Black) het CMYK profiel, terwijl de meeste foto’s in RGB (Red, Green, Blue) zijn gemaakt. Voor je beeldscherm en je thuisprinter is dat prima, maar wanneer je RGB bestanden niet omzet naar CMYK, zullen je kleuren bij het drukken er anders uitzien. Met een fotoprogramma (bv Photoshop, Lightroom) kun je afbeeldingen omzetten naar een CMYK profiel.
Controleer ook meteen het bestandstype van elk van je afbeeldingen. Een TIFF-bestand, hoewel groter dan zowel PNG’s als JPG’s, zorgt ervoor dat er geen kwaliteit verlies is in je afdruk, maar ze nemen veel meer geheugen op de computer in beslag. PNG’s zijn altijd van hogere kwaliteit dan JPG’s. Hoewel een JPG-afbeelding goed genoeg kan zijn om af te drukken, verlies je altijd iets aan kwaliteit. Gebruik indien mogelijk een TIFF-bestand, maar een PNG zal het werk veel sneller doen.
Laat je het over aan een ontwerper dan worden alle beelden op kleurprofiel, kleurwaardes en het bestandstypes gecheckt en kan de ontwerper zonodig de beelden bewerken en aanpassen.
4. Zorg voor afloop in je bestand
Bij het maken van je design is het belangrijk dat de tekst binnen het stramien blijft (design stramien) en aflopende beelden en kleurvlakken 3 mm aflopend plaats. Afloop is extra ruimte dat verder gaat dan waar je document zal afsnijden. De papiermarge is nodig zodat je complete design, incl. snijlijnen, afloop, snijmarge op het papier past.
Na het print- en drukwerk wordt je design op formaat schoon gesneden. De mogelijkheid dat een snijmachine voorbij de snijtekens snijdt bestaat nog steeds en onbedoeld hou je witte randen op je design of valt een deel van je tekst of afbeelding weg. Bij het opzetten en bewaren van je print design, kun je de afloop op 3 mm instellen in je opmaakprogramma.
5. Lettertype meesturen of omzetten
Elk print systeem leest alle lettertypes uit je design bestand, het is dan ook handig alle gebruikte fonts mee te sturen of nog makkelijker je zet alle tekst in je design om in lettercontouren. De fonts worden dan in vector omgezet waardoor elk print systeem, je tekst goed omzet en geen vervangend lettertype plaats in je print design.
Vergeet niet een bronbestand apart te bewaren, wanneer er later nog aanpassingen in de tekst nodig zijn.
6. Beoordeel je proef op papier
Om je design goed te kunnen beoordelen, is het raadzaam om je design uit te printen. Mogelijk geeft het je nog ideeën om je design nog te verbeteren of vind je in de tekst nog correcties. Je proef is natuurlijk een indicatie van je eindproduct maar bespaard je veel geld, voordat je een pdf bestand naar je print-shop of drukkerij verstuurt.
7. Bewaar je bronbestand als pdf
De meeste drukkerijen en print-shops prefereren PDF (Portable Document Format) met deze compacte en complete bestandsindeling blijven lettertypes, afbeeldingen en opmaak van het brondocument behouden. In elk opmaak-, teken- of fotoprogramma kun je bestanden bewaren in pdf formaat.
8. Verzend design naar drukker, printshop of ontwerper
Heb je de vorige tips doorlopen? Dan is het tijd om je pdf bestand te uploaden naar een drukkerij of print-shop. Check voor je jouw design uploadt, altijd de aanleverspecificaties bij het product.
Je ontwerper of drukkerij kan je helpen bij het kiezen van het juiste papiergewicht en de juiste afwerking.
Iets om te overwegen voor je printproject is of je van plan bent om offset of digitaal te drukken.
Offsetdruk zal de exacte kleur beter volgen en is geschikt voor grotere projecten. Wanneer je minder exemplaren nodig hebt, dan is digitaal printen een goed optie en het is vaak goedkoper dan offsetdruk.
Laat je liever het ontwerpen en drukklaar maken aan je ontwerper over?
Maak dan een afspraak met de ontwerper, na een overleg is het verzenden van beelden en inhoudelijke tekst voldoende. Verzend je losse bestanden per mail of per wetransfer.com (bij grootte bestanden).
Heb je zelf een design ontworpen, dan is het opvolgen van de tips echt handig om misverstanden te voorkomen.
Je wilt er zeker van zijn dat je design met een goed resultaat kan laten printen of drukken. Heel veel succes!
Laat me weten als je nog vragen hebt.
Monique van Kessel
VANKESSELDESIGN.NL
Grafische vormgeving voor authenticiteit
Logo & huisstijl | website design | grafische vormgeving | infographics & illustraties
Comments are closed.